EPC Netwerk - alles over energie en besparen

Waarom de LED lamp?

De gloeilamp is al enkele jaren geleden vervangen door de spaar-of Ledlamp in de meeste huishoudens. Maar waarom is die legendarische uitvinding van Thomas Edison eigenlijk steeds meer op de achtergrond aan het raken?

Gloeilamp

De gloeilamp, een uitvinding die de wereld letterlijk heeft verlicht, maar die nu steeds meer op de achtergrond raakt. In de gloeilamp zit een gloeidraad (vaak van wolfraam) die in een zuurstofloze bol sterk wordt verhit door elektrische stroom. De gloeilamp begint daardoor letterlijk te gloeien, vervolgens ontstaat er licht. Door het ontbreken van zuurstof in de lamp, brandt het wolfraam niet door. Echter, de gloeilamp kan écht niet meer. Wie die nog in huis heeft, loopt achter. De gloeilamp staat tegenwoordig namelijk bekend om zijn milieuvervuilende karakter. De gloeilamp vreet energie en moet vaak vervangen worden. Daarom is de gloeilamp dus naast een aanslag op het milieu ook een aanslag op uw portemonnee.

Spaarlamp

Toen men zich bewust werd van de slechte invloed van de gloeilamp op het milieu, maakte de spaarlamp zijn opmars. Opvallend is, dat dit pas een ontwikkeling is van de laatste jaren, terwijl de spaarlamp al sinds 1980 op de markt is. De LED lamp werkt op Uv-stralen die in de lamp worden opgewekt en door het fluorescerende laagje in de binnenkant van de lamp omgezet wordt in licht. De gloeilamp werd in vele huishoudens vervangen door de spaarlamp. Dit omdat de spaarlamp, anders dan de gloeilamp, geen warmte produceert die hij vervolgens zonder te gebruiken weer vrijlaat. Daarnaast is de levensduur van de spaarlamp veel langer dan die van de gloeilamp. Echter, de spaarlamp is wel degelijk belastend voor het milieu, omdat deze een kleine hoeveelheid kwik bevat.

Ledlamp

Waar bij de gloeilamp en spaarlamp licht wordt geproduceerd door onder andere het gebruik van gas en kwik, gaat dit bij de ledlamp compleet anders. Daarom moet u de ledlamp ook niet zo zeer zien als een opvolger van de gloeilamp, maar eerder als een vervanger hiervan. Led-licht wordt gevormd door dioden, dioden zijn elektrische onderdeeltjes die elektrische stroom slechts in één richting geleiden. Deze unieke eigenschap zorgt ervoor dat dioden in een richting door het component bewegen. Het component bevat een laagje fluorescerend laagje. Door de dioden licht het laagje op en ontstaat er LED-licht. Led licht is in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar en wordt daarom ook veel voor sierverlichting gebruikt met kerst of voor lichtshows in discotheken of op evenementen.

LED bouwlamp

Naast het gebruik van LED voor sier- en sfeerverlichting, wordt LED licht tegenwoordig ook voor praktische doeleinden gebruikt. Waar voorheen nog veel energie verloren ging op bouwplaatsen, door een continu brandende bouwlamp, is er tegenwoordig de LED bouwlamp. Omdat van een bouwlamp verwacht mag worden dat deze een groot werkoppervlak sterk verlicht, verliest de LED lamp ten opzichte van de halogeen bouwlamp, niet in lichtopbrengst. Daarentegen verbruikt de LED bouwlamp aanzienlijk minder stroom en heeft deze een veel langere levensduur dan de gewone bouwlamp.

Comments are closed.